Kantarion (Gospina trava) za liječenje depresije

Hypericum perforatum - Sint Janskruid

Učinak ekstrakta kantariona (Gospine trave) ispitan je u kliničkim istraživanjima na ljudima. Na tu temu postoji i Cochrane sustavni pregled, vrsta istraživanja koja na strog način sažima dokaze iz pojedinačnih istraživanja provedenih na neku temu, zbog čega se sustavni pregled smatra najboljim dokazom u medicini. Cochrane sustavni pregled o učinku ekstrakta kantariona koji je trenutno dostupan već je poprilično star jer je objavljen 2008. godine, a sažima dokaze iz literature koji su bili dostupni do kolovoza 2008. godine. Zaključci tog sustavnog pregleda prevedeni su na hrvatski jezik, kao i niz drugih sažetaka Cochrane sustavnih pregleda, a možete ih pročitati na stranici Cochrane sažetci.

Pročitajte zaključke Cochrane sustavnog pregleda o učinku ekstrakta kantariona na liječenje depresije:

Kantarion (Gospina trava) za liječenje depresije

Depresija je obilježena depresivnim raspoloženjem i/ili gubitkom interesa ili mogućnosti uživanja u gotovo svim aktivnostima, kao i niz drugih simptoma koji traju dulje od dva tjedna. Ekstrakt kantariona, biljke koja se još naziva i Gospina trava (botaničko ime Hypericum perforatum L., engleski naziv: St. John’s wort) naveliko se propisuje za liječenje depresije.

Autori Cochrane sustavnog pregleda analizirali su 29 studija s ukupno 5489 sudionika s depresijom, u kojima je uspoređeno liječenje ekstraktima kantariona u trajanju od 4-12 tjedana s placebo liječenjem ili standardnim antidepresivima. Studije su provedene u različitim zemljama, istražile su različite vrste ekstrakata kantariona i uglavnom su uključile bolesnike koji pate od depresije blage ili umjerene težine. Zbirni rezultati analiziranih studija pokazuju da su istraženi ekstrakti kantariona bili bolji od placeba, slične učinkovitosti kao stanardni antidepresivi i imali su manje nuspojava nego standardni antidepresivi. Međutim, rezultati koji idu u prilog ekstraktima kantariona bili su povoljniji u studijama provedenima u zemljama njemačkog govornog područja, gdje ti proizvodi imaju dulju tradiciju te ih često propisuju liječnicima, dok su u studijama iz drugih zemalja ekstrakti kantariona bili manje učinkoviti. Te razlike možda se mogu objasniti uključivanjem pacijenata s različitim tipovima depresije, ali se ne može isključiti ni mogućnost da su manje studije s njemačkog govornog područja bile pogrešno osmišljenje i da su opisale pretjerano optimistične rezultate.

Osobe koje pate od depresivnih simptoma i koje žele koristiti proizvode kantariona trebale bi se posavjetovati sa zdravstvenim radnicima. Korištenje ekstrakta kantariona može biti opravdano, ali pritom treba imati na umu niz činjenica: primjerice, proizvodi od kantariona koji se mogu naći na tržištu veoma se razlikuju. Rezultati ovog sustavnog pregleda odnose se isključivo na proizvode kantariona koji su testirani u uključenim studijama, i možda na druge ekstrakte koji imaju slična svojstva. Nuspojave ekstrakata kantariona obično su manje i rijetke. Međutim, uzimanje ekstrakata kantariona može značajno negativno utjecati na učinak drugih lijekova koji se uzimaju u isto vrijeme.

Stručni sažetak na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: AnneTanne

 

Objavljeno: 15. siječnja 2015.

Datum zadnje promjene: 4. veljače 2015.