Jesu li gips-ploče opasne za zdravlje?

Abdruck / Veröffentlichung nur gegen Honorar und Namensnennung.

Ploče od gipsa u građevinarstvu

 

Dok se gips kao građevinski materijalu upotrebljavao od pamtivijeka (veliki broj egipatskih hijeroglifa starih više od 4000 godina izrađen je na gipsanim površinama) upotreba gips-ploča za oblaganje vanjskih zidova i stropova te izradu pregradnih zidova relativno je novija pojava u našem građevinarstvu dok se u razvijenim zapadnim zemljama koristi već više od 100 godina. Stoga i istraživanja koja se bave učincima gips-ploča na zdravlje dolaze iz ovih zemalja.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo sljedeći upit: „U zadnje vrijeme cesto cujem da gips-ploče nisu dobre za ljudsko zdravlje pogotovo kad su postavljene u spavaćim sobama; molim vas da mi odgovorite ima li kakvih dokaza za to.“

Dokazi iz istraživanja

Gips, kao glavni sastojak gips ploča je mineral koji spada u skupinu sulfata, tj. soli sumporne kiseline koje su bogato zastupljene u Zemljinoj kori. Kemijski naziv gipsa je kalcij-sulfat dihidrat (CaSO4×2H2O), male je tvrdoće i čvrstoće. ‘Prirodni gips’ se dobiva eksploatacijom i preradom prirodne sirovine (eksploatacijska polja u Hrvatskoj nalaze se uglavnom u dalmatinskog zagori) dok je ‘sintetični gips’ nusproizvod nekih tehnoloških procesa, uključujući i procese proizvodnje fosfatnih umjetnih gnojiva u poljoprivrednoj industriji. Tako nastaje tzv. fosfo-gips koji se može koristiti u proizvodnji građevinskih materijala. Pokazano je da ovakav gips može sadržavati male koncentracije radioaktivnih materijala koje su ipak 5 do 50 puta veće od koncentracija istih u Zemljinoj kori (United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation.Sources, effects and risks of ionizing radiation. New York: United Nations;1988).

Opsežna studija provedena 1991. godine u Laboratoriju za radijaciju u Australiji (u kojoj je upotreba gips ploča jako raširena) u kojoj su testirane količine radijacije u fosfo-gipsom obloženim prostorima, pokazala je da je količina radijacije u ovim prostorijama (uz uobičajenu izmjenu zraka) daleko ispod dopuštene. Doza je još znatno smanjena nanošenjem boje na površinu gips-ploča (što se redovito radi u završnim građevinskim radovima).

Ne postoji niti jedan sustavni pregled literature koji se bavi vezom između gips-ploča i zdravlja a detaljnim pregledom literature za ključne riječi ‘gips, radijacija, građevinarstvo’ nalazi se 29 članaka od kojih je najrelevantnija (i najopsežnija) studija izrađena u Nizozemskoj, a u kojoj se mjerila doza radijacije u izdahnutom zraku ljudi koji obitavaju u prostorijama čiji su zidovi izgrađeni od različitih materijala (od gips-ploča do cigle i cementa). U ovoj studiji je nađeno da se zidovi od prirodnih i umjetnih gips-ploča povezuju s vrlo niskim dozama radijacije, znatno nižim od onih vezanih za ciglene ili betonske zidove.

Zaključak

U zaključku, možemo reći da su gips-ploče (posebno sastavljene od prirodnog gipsa, a takve su kod nas u upotrebi) potpuno siguran i pouzdan građevinski materijal.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Wikimedia

Objavljeno: 2. kolovoza 2015.