Nema dokaza da je himalajska sol bolja od obične kuhinjske soli

Ljudi, kao i brojne životinje, vole okus soli. Životinje često ližu sol, a ljudi su nekoć kupovali sol za jednaku količinu zlata. Nije uzalud praznovjerje da je nesreća prosuti sol – to se smatralo velikom nesrećom jer je nekoć sol bila veoma skupa.

I dok se danas temeljem dokaza iz kontroliranih pokusa zna da je smanjenje unosa soli blagotvorno za organizam, pojavljuju se i razne tvrdnje po kojima su neke vrste soli zdravije nego neke druge. Kuhinjska sol obogaćuje se s jodom kako bi se spriječio manjak joda u populaciji i gušavost.

Tu dolazimo do roze himalajske soli, koja se dobiva iz rudnika soli u pakistanskoj regiji Punjab, za koju se tvrdi da je „prirodna“ za razliku od „prerađene“. Za himalajsku sol se tvrdi da je „najčišća sol na svijetu“, da ima „savršenu kristalnu strukturu“ te da sadrži 84 minerala i elementa.

Tvrdnje o himalajskoj soli

Za himalajsku sol tvrdi se da pomaže kod problema sa sinusima, grlom, astmom i bronhitisom, regulira razinu vode u organizmu, opskrbljuje organizam vrijednim nutrijentima, izbacuje višak kiseline iz stanica, prirodni je antihistaminik, čisti pluća, podupire zdravu dišnu funkciju, umanjuje začepljenje sinusa, regulira probavu, jača libido, pomaže apsorpciji hrane u crijevima, uravnotežuje razinu šećera u krvi, regulira rad srca i krvni tlak, čuva zdravlje krvnih žila, štiti bubrege i žučni mjehur, pomaže opuštanju i zdravom snu, sprječava grčenje mišića i održava kosti čvrstima, pomlađuje organizam. Nadalje, tvrdi se da himalajska sol zagrijavanjem ionizira zrak čineći ga čišćim i zdravijim, zbog čega se od komada himalajske soli izrađuju popularne svjetiljke i svijećnjaci. Također, se tvrdi da eliminira štetna elektromagnetska zračenja pa je svjetiljke od himalajske soli preporučljivo držati kraj televizora i računala.

Dokazi iz kliničkih pokusa o himalajskoj soli

Pretraživanjem niza baza znanstvene literature nisu pronađene nikakve studije o himalajskoj soli. Niti randomizirane kontrolirane studije niti ikakve druge. Tako da se bilo kakve tvrdnje o djelovanju himalajske soli i o tome da je bolja od obične kuhinjske soli ne temelje ni na kakvim znanstvenim dokazima.

Mogu se naći tvrdnje da su napravljene dvije dvostruko-slijepe kontrolirane studije o učinku himalajske soli, ali takve studije ne mogu se naći u literaturi.

O sastavu himalajske soli

Na internetu mogu se naći rezultati spektralne analize himalajske soli, što je vjerojatno izvor iz kojeg dolazi tvrdnja da ima 84 minerala i elementa.

Čak i ako je ta analiza točna, za zdravlje je beznačajna, a potencijalno i zabrinjavajuća. Količina minerala tu je vrlo malena da bi činila ikakvu razliku za zdravlje jer čovjek ionako dobiva dovoljnu količinu minerala u tragovima iz druge hrane. Ako pročitate taj popis 84 „minerala i elementa“ uočit ćete da uključuje i niz radioaktivnih tvari kao što su radij, uran i polonij. Također sadrži tvari koje mogu djelovati kao otrovi, primjerice talij. No te su količine vrlo male, ali ako netko može vjerovati da su zanemarive količine „dobrih minerala“ u himalajskoj soli dobre za ljudsko zdravlje, zašto ne vjeruje da su zanemarive količine otrova i radioaktivnih tvari loše za zdravlje?

Zaključak

Tvrdnja da roza himalajska sol sadrži 84 minerala i elementa možda jest točna, ali tvrdnje da ima ikakav učinak na ljudsko zdravlje su neutemeljene teorije dok se ne potvrdi suprotno propisnim kliničkim studijama. Trenutno nema nikakvih znanstvenih dokaza da je himalajska sol bolja ili gora od obične kuhinjske soli.

 

Možda bi vas zanimalo:

Mikrovalne pećnice: sigurnost za zdravlje i utjecaj na hranu

Je li eko/bio/organska hrana bolja za zdravlje?

Liječi li sirova hrana neke bolesti i ima li kakve prednosti nad kuhanom hranom?

Ima li ikakvog smisla prehrana po krvnim grupama?

Paleo dijeta za štitnjaču, dijabetes, mršavljenje: tražimo dokaze

Mit o antioksidansima: trebamo li uzimati antioksidanse?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: julajp

Objavljeno: 7. svibnja 2015.