Ekstrakt sjemenki grejpa: nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti iz kliničkih studija

grejp

Ekstrakt sjemenki grejpa (lat. Citrus paradisi) veže se uz niz medicinskih tvrdnji: navodno djeluje na čak 800 vrsta virusa i bakterija te 100 vrsta gljivica, a da nije nimalo štetan na organizam. Djeluje navodno i na parazite. Također se tvrdi da djeluje za alergije, ali (opet) ne uzrokuje nikakve štetne nuspojave. Navodno prirodno pomaže u jačanju „imuniteta“ (bez da je konkretno navedeno što to točno znači). No to nije sve. Navodno ekstrakt sjemenki grejpfruta, koji se može na tržištu kupiti pod imenom Citrofit, djeluje i na povišeni kolesterol, i na probleme s krvnim tlakom, čir želuca i dvanaesnika, gastritis i probavne infekcije, rane u ustima, loš zadah, plak na zubima, akne, rane nakon brijanja, prhut, ujede krpelja i pijavica,

Ukratko, medicinske tvrdnje koje se vezuju uz taj preparat brojne su i odnose se na različite bolesti i mikroorganizme koji nemaju isti mehanizam djelovanja pa bi bilo prosto fantastično da postoji jedan takav preparat koji lako rješava sve te različite medicinske probleme.

Također se spominje da postoji niz istraživanja koji potvrđuju sve te tvrdnje.

Dokazi iz kliničkih pokusa

Pretraživanjem literature nisu pronađeni klinički pokusi u kojima je istražen preparat od ekstrakta sjemenki grejpa, niti za jedno od spomenutih medicinskih stanja, niti za išta vezano za zdravlje ili bolest čovjeka.

Zaključak

Zbog manjka randomiziranih kontroliranih pokusa o učinku ekstrakta grejpa na zdravlje ili bolest čovjeka medicinske tvrdnje koje se vezuju uz taj preprat mogu se smatrati neutemeljenim teorijama. A osobe/tvrtke koje ih prodaju ne bi se trebale smatrati pouzdanim izvorima informacija o zdravlju.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Stefan Van der Straeten

 

Objavljeno: 27. travnja 2015.