Ehinaceja za smanjen broj leukocita zbog mononukleoze i herpes virusa 

ehinacea

Bez odgovarajućih dokaza tvrdi se da biljka ehinaceja (echinacea, echinaceja) ljekovito djeluje na brojne zdravstvene probleme, a vrlo često s vrlo općenitom tvrdnjom da „pojačava imunitet“, „pospješuje imunitet“, „poboljšava imunitet“, iako trgovci koji prodaju taj proizvod uglavnom ne navode što bi to značilo pojačati/pospješiti/poboljšati imunitet. Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit roditelja koji pitaju da li bi kod smanjenog broja leukocita kod djeteta uzrokovanog mononukleozom i humanim herpes virusom 6 (HHV-6) bile učinkovite tablete s ekstraktom ehinaceje.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pretraživanjem literature nije pronađena niti jedna studija u kojoj je istražena mogućnost djelovanja ehinaceje na oporavak broja leukocita ili bilo što drugo (bilo koji simptom ili klinički nalaz) vezano za mononukleozu ili HHV-6 infekciju.

Nađen je jedino jedan randomizirani kontrolirani pokus koji su Vonau i suradnici objavili 2001., a u kojem je istraženo može li ekstrakt ehinaceje djelovati na ponavljajući genitalni herpes (infekciju herpes virusom koja zahvaća spolovilo). U toj je studiji uključeno 50 pacijenata koji su 6 mjeseci primali placebo, a 6 mjeseci ekstrakt ehinaceje. Praćeni su ukupno godinu dana. Nije nađeno da uzimanje ehinaceje ima ikakvu korist u usporedbi s placebom za liječenje ponavljajućeg genitalnog herpesa.

Zaključak

Nisu pronađeni dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima da ehinaceja može imati ikakav učinak na zdravlje vezano za mononukleozu ili infekciju bilo kojim herpes virusom.

 

Možda bi vas zanimalo:

Ehinaceja za sprječavanje i liječenje prehlade

Je li moguće poboljšati imunitet djece?

Sirova prepeličja jaja za jačanje imuniteta kod djece

Ulje jetre bakalara za vid i razvoj djece prije navršene 12. godine

Magareće mlijeko: mnogo pompe, a što kažu dokazi?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Maria Grazia Montagnari

Objavljeno: 13. svibnja 2015.