Dvije žlice jabučnog octa dnevno: mogu li istopiti kilograme?

Ovih dana imamo priliku pročitati u hrvatskim medijima članak u kojem se navodi da je moguće smršaviti uzimanjem dvije žlice jabučnog octa dnevno.

U tom istom članku citira se “nutricionistica Carol Johnston koja predaje na Sveučilištu u Arizoni” koja smatra da je takvim postupkom moguće smršaviti iako, kako se navodi, njena vlastita istraživanja nisu pokazala značajan utjecaj jabučnog octa na mršavljenje niti su, kako se navodi dalje u članku, provedena istraživanja na ljudima koja bi dokazala da ocat ubrzava metabolizam u ljudi. Kao podrška tvrdnjama o jabučnom octu kao sredstvu za mršavljenje navode se rezultati istraživanja japanskih istraživača koji su pokazali da vinski ocat ubrzava metabolizam u – miševa.

Dakle, u samom članku naslovljenom “Dvije žlice octa dnevno tope kilograme kao od šale” navodi se da dokaza za takvu tvrdnju zapravo – nema.

Pretraživanjem znanstvene literature također nije moguće pronaći kliničke pokuse na ljudima koji su dokazali da se uzimanjem octa (u bilo kojoj količini) može smršaviti.

Pretilost je složen medicinski problem i bilo bi savršeno kad bi postojali tako jednostavni postupci za mršavljenje. Nažalost, ono što zvuči predobro da bi bilo istinito obično nije istinito.

 

Možda bi vas zanimalo:

Mršavljenje tijekom ležanja po japanskoj metodi: je li to moguće?

Kokosovo ulje za mršavljenje i debljanje: tražimo dokaze

Garcinia za mršavljenje: nema jasnih dokaza za preporučiti

Ekstrakt zelene kave za mršavljenje: loša znanost i obmane

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Lamees

 

Objavljeno: 28. siječnja 2017.