Crvena riža za povišeni kolesterol

1230556484_135f725362_z

Crvena riža je kao dodatak prehrani prisutna već neko vrijeme na našem tržištu, a preporučuje se osobama s povišenim kolesterolom (hiperkolesterolemija). Treba naglasiti da se ne radi o posebnoj vrsti riže, već pripravku dobivenom fermentacijom obične riže pomoću gljivice Monascus purpureus.

Djelotvornost pripravaka crvene riže u snižavanju kolesterola, bilo kao samostalnog dodatka prehrani ili u kombinaciji s drugim pripravcima, ispitana je u više od 30 kliničkih studija dostupnih u bazi podataka PubMed. U gotovo svim studijama uočeno je značajno smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola, kao i ‘lošeg’ LDL-kolesterola kod onih bolesnika uzimali pripravak u odnosu na skupinu koja je primala lažni pripravak (placebo).
Pripravci crvene riže u svom sastavu sadrže različite aktivne tvari, no za njezino djelovanje najvažniji su monakolini koji blokiraju sintezu kolesterola u jetri. Pacijenti koji nisu skloni uzimanju lijekova na recept i preferiraju prirodne proizvode, možda će biti razočarani činjenicom da je monakolin K iz crvene riže po svojoj kemijskoj građi identičan lovastatinu, lijeku iz skupine statina koji se propisuje osobama koje imaju povišeni kolesterol. Postoji teorija da bi dodatne tvari prirodno prisutne u ekstraktu crvene riže mogle pojačati djelovanje monakolina te da bi to bila prednost pripravka u odnosu na lijekove na recept, ali trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji bi potkrijepili ovu tvrdnju.
Ekstrakti crvene riže korišteni u ranije spomenutim studijama nisu istovjetni onima dostupnim na tržištu, a poznato je da sastav i količina djelatne tvari u pripravcima različitih proizvođača može varirati. Nadalje, neki sojevi gljivice Monascus purpureus proizvode opasni spoj citrinin, koji može izazvati oštećenje bubrega, pa je u proizvodima na bazi crvene riže potrebno kontrolirati njegovu razinu.
S obzirom da pripravak crvene riže kao djelatnu tvar sadrži statin, doduše u nižoj dozi od one u lijekovima (3-5 mg u tableti, uz preporučenu dnevnu dozu od 10 mg, dok jedna tableta lijeka sadrži 10 ili 20 mg lovastatina), vrijedi prenijeti upozorenje Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kako uz nenadziranu primjenu ovakvih dodataka prehrani postoji određeni rizik za nastanak nuspojava i međudjelovanja (interakcija) karakterističnih za lijekove iz skupine statina, osobito u bolesnika koji su prethodno iskusili nuspojave na statine (npr. oštećenje mišića i jetre).
Može se zaključiti da crvena riža može biti pomoć u liječenju povišenog kolesterola, ali odluku o njezinom korištenju ne bi trebalo donositi bez konzultacije s liječnikom koji će procijeniti i nadzirati ukupno zdravstveno stanje pacijenta.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Boonyarit Cheunsuchon

 

Objavljeno: 29. siječnja 2015.

Datum zadnje promjene: 4. veljače 2015.