Cimet za sprječavanje i liječenje melanoma

229277077_3cc0f7e726_b

Pravi cimet (Cinnamomum zeylanicum), kineski cimet (Cinnamomum cassia) i indonezijski cimet (Cinnamomum burmanii) pripadaju skupini od oko 300 vrsta cimeta (Cinnamomum), koji pripada porodici lovora (Lauraceae). Aromatična kora drva cimeta koristi se širom svijeta u kulinarske svrhe, ali se također koristi u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Pitanje

Na portalu Dokazi u medicini zaprimili smo upit može li cimet spriječiti nastanak kožnog karcinoma melanoma, ili pomoći oboljelima od melanoma u liječenju te bolesti. Upit je potaknut medijskim objavama u kojima se ističe čudesno djelovanje cimeta na “neke karcinome”, a između ostalog se tvrdi da može spriječiti i liječiti karcinom.

Dokazi iz istraživanja na ljudima

Pregledom niza baza medicinskih istraživanja nije pronađen niti jedan klinički pokus na ljudima koji je ispitao djelovanje cimeta na sprječavanje ili liječenje melanoma. Stoga su tvrdnje o djelovanju cimeta na sprječavanje ili liječenje melanoma čovjeka potpuno neutemeljene. Pozivamo građane da budu skeptični prema brojnim senzacionalnim tvrdnjama o hrani i dodatcima prehrani koji se mogu naći u medijima, a u kojima se često iznosi niz neutemeljenih zdravstvenih tvrdnji.

 

Možda bi vas zanimalo:

Uzrokuje li gljiva Candida karcinom i niz drugih bolesti?

Koštice marelice za liječenje karcinoma: nema kontroliranih pokusa na ljudima

Može li graviola liječiti karcinom/rak/zloćudne bolesti?

Tražimo dokaze: kurkuma za sprječavanje karcinoma/zloćudnih bolesti

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Ion-Bogdan Dumitrescu

Objavljeno: 30. studenoga 2015.