Cimet za šećernu bolest

229277077_3cc0f7e726_b

Pravi cimet (Cinnamomum zeylanicum), kineski cimet (Cinnamomum cassia) i indonezijski cimet (Cinnamomum burmanii) pripadaju skupini od oko 300 vrsta cimeta (Cinnamomum), koji pripada porodici lovora (Lauraceae). Aromatična kora drva cimeta koristi se širom svijeta u kulinarske svrhe, ali se također koristi u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Dokazi iz istraživanja na životinjama su pokazali da cimet i njegov aktivni sastojak cinamaldehid mogu popraviti kontrolu glukoze i lipida u dijabetičkih štakora, ovisno o dozi.

Cochrane sustavni pregled napravio je analizu kliničkih pokusa (randomiziranh kontroliranih istraživanja) obavljenih na ljudima o učinkovitosti cimeta za smanjenje razine glukoze u krvnoj plazmi dijabetičara. Pronađeno je 10 takvih istraživanja u koje je ukupno bilo uključeno 577 ispitanika s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2. Sve studije su zbog loše ili nejasne znanstvene metodologije imale visok ili nejasan rizik od pristransoti. Studije su analizirale pripravke koji su sadržavali samo cimet i koji su se uzimali na usta (uglavnom Cinnamomum cassia), koji su se davali u srednjoj dozi od 2 g dnevno i u studijama su istraženi u razdoblju od 4 do 16 tjedana. Učinak cimeta na razinu glukoze u krvi na tašte nije bio dosljedan. Nije uočena značajna razlika u glikoziliranom hemoglobinu A1c, serumskom inzulinu ili glukozi nakon jela između skupine koja je dobivala cimet i skupine koja je primala placebo. Nijedna od analiziranih studija nije opisala kvalitetu života, pobol, smrtnost ili troškove terapije. Nuspojave cimeta uzetog na usta bile su rijetke i općenito blage.

Taj je sustavni pregled objavljen 2012. godine. Od zadnjeg datuma pretraživanja literature u tom sustavnom pregledu do danas objavljeno je još jedno kliničko istraživanje na ljudima o učinku cimeta na razinu glukoze u dijabetičara (Lu i suradnici, 2012). To je istraživanje uključilo 66 dijabetičara koji su bili podijeljeni u tri skupine. To znači da je u svakoj skupini bilo 22 ispitanika, što je premalo za bilo kakvo ozbiljno zaključivanje o učincima terapije na ljudsko zdravlje.

Zaključno, trenutno nema dovoljno dokaza koji bi poduprli korištenje cimeta za liječenje dijabetesa tipa 1 ili tipa 2. Potrebna su daljnja istraživanja na ovu temu, koja će biti propisno provedena. Osim utjecaja cimeta na razinu glukoze potrebno je istražiti i utjecaj takve terapije na kvalitetu života, komplikacije dijabetesa i troškove.

 

Kumarin

Vezano za cimet, dobili smo upit i o učincima kumarina na zdravlje, prirodnog sastojka drva cimeta. Kumarin doista može biti štetan za zdravlje i definirana je dopuštena dnevna doza njegove konzumacije. Preporučujemo pročitati osvrte Hrvatske agencije za hranu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu kumarina.

 

Cochrane knjižnica sadrži niz istraživanja koja se nazivaju sustavni pregledi, a koji na strog način sažimaju rezultate kliničkih studija provedenih na ljudima. Ako vas zanima učinkovitost i sigurnost nekih drugih postupaka u medicini, provjerite je li ta tema obrađena u Cochrane knjižnici. Svaki takav znanstveni rad ima i svoj jednostavan sažetak, pisan za laike. Od 2013. godine ti se sažetci volonterski prevode na hrvatski jezik pa dio njih već sada možete pročitati na hrvatskom jeziku. Ako se želite uključiti u volontersko prevođenje Cochrane sažetaka na hrvatski jezik i tako pomoći da najbolji dokazi u medicini postanu dostupni na hrvatskom jeziku, javite se volonterima Hrvatskog Cochrane ogranka.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

 

Fotografija: Ion-Bogdan Dumitrescu