Celliant infracrveni tekstil: malo dokaza

breathair

Celliant je tkanina za koju proizvođač kaže sadrži revolucionarnu „potentnu mješavinu termo-reaktivnih minerala“ koju „pokreće naš vlastiti organizam“ i „prije je uređaj nego tkanina“. Navodno ta tkanina vraća tijelu vlastitu energiju (tjelesnu toplinu). Radi se o vlaknu polietilen tereftalata s optički aktivnim česticama. Navodno djeluje tako da koristi elektromagnetsku emisiju tijela (infracrvene zrake ) za poboljšanje opskrbljenosti tkiva kisikom. Drugi izvor tumači mehanizam učinka pretpostavkom da obasjavanje kože svjetlom slaba intenziteta smanjuje bol i pomaže cijeljenje rana. U prodaji je niz proizvoda s ovim vlaknima, primjerice nadmadraci i presvlake za madrace, pokrivači, pojasevi, jastuci, čarape, papuče i prsluci po znatnim cijenama. Prodavač navodi da je povoljan učinak klinički dokazan.

Kako proizvođač „dokazuje“ da to radi?

Na mrežnim stranicama proizvođača stoji da je Celliant „najbolje klinički testiran infracrveni tekstil u industriji“. Navodi se da je proizveden i testiran pod vodstvom znanstvenog odbora sastavljenog od stručnjaka iz područja fizike, biologije, kemije i medicine. Ali ne navode se nikakve kliničke studije. Navodi se da je Celliant prošao kroz „više od devet“ kliničkih ispitivanja, od čega ih je osam dovršeno. Spomenuto je i tih osam studija, međutim, na stranicama su navedeni njihovi sažetci, ali ne i znanstvene reference na znanstvene članke u kojima su objavljeni tako da se kvaliteta i cjelovit opis tih „kliničkih studija“ ne mogu procijeniti. Za studije se navodi da su obavljene između 2003. i 2011. godine, i da se one tako nalaze navedene na mrežnoj stranici „do publikacije“, što bi impliciralo da su poslane u znanstveni časopis na objavljivanje. Zašto velika većina njih nije objavljena, nije objašnjeno.

Objavljeni dokazi iz kliničkih pokusa

Pregledom dokaza je nađeno da je objavljena samo jedna klinička randomizirana studija (dvostruko slijepa, tj. sastav čarapa nije bio poznat bolesnicima niti doktorima koji su provodili studiju) na 55 bolesnika s dijabetičkom neuropatijom ili drugim bolnim sindromom u kojoj su bolesnici nosili čarape s Celliant vlaknima ili bez ovih vlakana. Celliant vlakna su bila u području stopala čarape. Studija je pokazala da je nakon dva tjedna nošenja ovih čarapa bol bila manja u bolesnika koji su nosili čarape s Celliantom. Autori navode da mehanizam učinka nije poznat, ali se pretpostavlja da bi prijenos svjetla mogao djelovati na proširenje krvnih žila u koži i bolje prokrvljenosti, a što bi moglo ublažiti neka bolna stanja. Drugi mogući mehanizam bi uključio energetske sustave organizma i vlastite protuupalne učinke. Ovo je mala studija, te je potrebno uključiti više bolesnika i druga bolna stanja za pouzdano zaključivanje o ublažavanju boli nošenjem tekstila s Celliant vlaknima.

Zaključak

O učinku Celliant tkanine u znanstvenoj literaturi za sada postoji samo dokaz ove male kliničke studije provedene na ljudima u kojoj je ispitana kratkotrajna primjena Celliant čarapa na smanjenje bolova u stopalu te se ne može pouzdano zaključivati o učinku ovih proizvoda na poboljšanje bolnih stanja. Za druge medicinske tvrdnje koje se vežu uz Celliant tkaninu nisu pronađeni dokazi iz kliničkih pokusa provedenih na ljudima.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Giorgio Cassisi

 

Objavljeno: 25. ožujka 2015.