Čaj od podlanice za imunitet, česte infekcije, karcinom

Caucalis-platycarpos

Za čaj od podlanice (biljke Caucalis platycarpos L.) mogu se naći informacije da se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama i za potpornu terapiju bolesnika s oslabljenim imunološkim sustavom, tijekom i nakon terapije citostatikom i zračenjem. Nema nikakvih dokaza iz istraživanja napravljenih na ljudima da bi čaj od podlanice mogao imati takve učinke na zdravlje.

Jedini dokazi o djelovanju čaja od podlanice su „narodna mudrost“, odnosno narodno vjerovanje da se radi o učinkovitoj terapiji, zatim rezultati laboratorijskih istraživanja svojstava podlanice te istraživanja provedena na miševima kojima su presađene stanice karcinoma dojke u trbuh i štakorima s umjetnim metastazama karcinoma debelog crijeva u jetri koji su liječeni kombinacijom kemoterapije i preparata od podlanice.

Čaj od podlanice registriran je kao „dodatak prehrani“, što znači da uz takav proizvod nisu dopuštene nikakve medicinske indikacije (proizvođač ne bi smio govoriti o utjecaju takvog proizvoda na liječenje i sprječavanje bolesti).

Na internetskim stranicama hrvatskog proizvoda od podlanice navedene su sljedeće tvrdnje: „Lijek (…) preporučuje se za potpornu terapiju bolesnicima čiji je imunološki sustav oslabljen citostatskom i radioterapijom tumora. Preporučuje se i osobama sklonima čestim infekcijama. (…) sastoji se od osušenog i usitnjenog nadzemnog dijela biljke Caucalis platycarpos L. (narodni naziv podlanica) pakiranog u vrećice od 5 grama. Podlanica sadrži nekoliko kemijskih skupina kojima se pripisuje imunostimulirajuće djelovanje. Te aktivne skupine spojeva jačaju nespecifičnu obrambenu moć organizma tako da se povećava broj i aktivnost stanica imunološkog sustava.“

Tu se navodi da je preparat lijek, iako je registriran kao dodatak prehrani. U kontaktu s proizvođačem potvrđeno je da nema dokaza iz istraživanja na ljudima o djelovanju preparata od podlanice na zdravlje čovjeka. Na upit o kojim kemijskim skupinama se radi koje imaju „imunostimulirajuće djelovanje“, na koji način te kemijske skupine jačaju nespecifičnu obrambenu moć organizma, o kojim stanicama imunološkog sustava se radi, i na koji način se povećava njihova aktivnost, i ima li o svim tim tvrdnjama dokaza iz istraživanja na ljudima, dobiven je sljedeći odgovor: „Na stranici koju spominjete nalaze se stari podaci koji su išli uz odobrene informacije dok je pripravak bio u statusu lijeka. Naravno sada kad je pripravak u statusu dodatka prehrani (iako se radi o istom pripravku, ali mu je zakonski status različit), te ću informacije ukloniti.“

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: NATT-at-NKM

 

Objavljeno: 13. veljače 2015.