Čaj od čička za endometriozu: nema dokaza o djelotvornosti

Cicak

Endometrioza je bolest koja pogađa žene. U toj bolesti tkivo unutarnjeg sloja maternice (endometrij) širi se u trbušnu šupljinu, gdje može izazvati nastanak tumorskih masa i cista na jajniku. Bolest može biti vrlo bolna, otežati ili onemogućiti začeće, i zahtijevati kirurški zahvat.

Brojni izvori informacija, uključujući i mrežne stranice poznatih klinika i savjeti nutricionista, spominju da bi žene koje pate od endometrioze trebale piti čaj od čička, odnosno čaj od korijena čička.

Čičak (Arctium lappa, farmakopejski naziv Bardanae radix) je dvogodišnja biljka s velikim korijenom koji se katkad grana i može biti dug i do 60 cm. Raste pokraj putova, uz zidove, kamenje, ruševine. U Europi je samonikla biljka, a unesena je u Aziju i Sjevernu Ameriku. U narodnoj biljnoj medicini preporučuje se uporaba korijena čička, po mogućnosti svježeg. Savjeti o ovoj biljci napominju da se na tržištu mogu naći i listovi čička, ali se navodno preporučuje uporaba isključivo korijena i njegovih pripravaka.

Pitanje

Može li čaj od bilo kojeg dijela čička pomoći u ublažavanju bilo kakvih tegoba vezanih za endometriozu ili liječenje te bolesti?

Dokazi iz istraživanja na ljudima

Pretraživanjem brojnih baza medicinske literature nije pronađen niti jedan klinički pokus (niti istraživanje druge vrste) u kojem je ispitan bilo koji dio biljke čička, u bilo kojem obliku, kao pripravak za liječenje endometrioze ili ublažavanje simptoma endometrioze.

Zaključak

Stoga se može zaključiti da su tvrdnje o djelovanju čaja od čička (ili bilo kojeg drugog pripravka o čičku) na endometriozu neutemeljene tvrdnje. Slijedom toga, ništa vezano za čičak ne biste trebali kupovati za liječenje i ublažavanje simptoma endometrioze.

 

Možda bi vas zanimalo:

Ulje čajevca protiv infekcija: premalo je kvalitetnih istraživanja na ljudima

Utjecaj gloga na krvožilni sustav, krvni tlak i sve drugo vezano za zdravlje čovjeka

Kombucha čaj: može biti opasan, učinkovitost nije dokazana

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Wikimedia

Objavljeno: 11. ožujka 2016.