ActivMax sprej za libido: nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti i sigurnosti

libido

 ActivMax je sprej koji se reklamira za poboljšanje libida i seksualne funkcije, i za žene i za muškarce. Kao aktivni sastojci navode se ricinusovo ulje, đumbir, ginseng panax, kora korijena, ginkgo biloba, crni papar i citrusi (te navodno i brojne druge „aktivne esencije“). U znanstvenoj literaturi nije pronađen niti jedan klinički pokus koji je ispitao djelovanje tog spreja ili bilo kojeg spreja koji se raspršuje po intimnim dijelovima tijela s tim aktivnim sastojcima na seksualnu funkciju muškaraca i žena. Stoga su u literaturi potraženi klinički pokusi na ljudima u kojima su možda ispitani pojedini sastojci toga spreja.

Dokazi iz kliničkih pokusa o pojedinim sastojcima tog spreja

Ricinusovo ulje

Nije nađena niti jedna studija u kojoj je ispitano djelovanje ricinusova ulja na seksualnu funkciju muškaraca ili žena. Nađena je samo jedna studija u kojoj se ricinusovo ulje koristilo kao placebo za istraživanje seksualnog ponašanja i agresivnosti muškaraca.

Đumbir i crni papar

Moguće djelovanje đumbira i crnog papra na seksualnu funkciju spominje se samo u jednoj kliničkoj studiji provedenoj na ljudima koja opisuje dva zasebna ispitivanja, u jednom je sudjelovalo svega 14 muškaraca, a u drugom 15. Preparat koji su dobivali i koji je ispitivan kroz 8 tjedana sadrži niz biljnih proizvoda, uključujući i đumbir i crni papar. Rezultati pokazuju da je u jednoj od tih studija kombinirani pripravak imao značajno pozitivno djelovanje na seksualnu funkciju, ali da u drugoj nije. Međutim, budući je taj pripravak sadržavao niz aktivnih sastojaka, čak i da uzmemo u obzir samo tu pozitivnu studiju koja je uključila vrlo malen broj muškaraca, nije jasno kojem aktivnom sastojku bi trebalo pripisati to djelovanje.

Korejski ginseng (ginseng panax)

Choi i suradnici 2013. su objavili studiju o djelovanju ekstrakta bobica korejskog ginsenga (350 mg ekstrakta u tableti) kroz osam tjedana u usporedbi s placebom u kojoj je sudjelovalo 119 muškaraca. Zaključak je da uzimanje ekstrakta bobica korejskog ginsenga u obliku tableta koje se uzimaju na usta povoljno djeluje na seksualnu funkciju muškaraca.

Kim i suradnici 2009. opisali su studiju koja je uključila 143 muškaraca, gdje je jedna skupina uzimala 1000 mg ekstrakta korijena korejskog (planinskog) ginsenga na usta, druga placebo. Osam tjedana su uzimali pripravke i studiju je završilo 86 muškaraca. Erektilna disfunkcija se poboljšala u muškaraca koji su uzimali ekstrakt korejskog ginsenga.

Hong i suradnici 2002. su opisali studiju koja je uključila 45 muškaraca i koja je ispitala uzimanje 900 mg ekstrakta korejskog ginsenga triput dnevno kroz 8 tjedana u obliku kapsula kod 45 muškaraca. Nije navedeno od kojeg dijela biljke je napravljen ispitivani ekstrakt. Rezultati studije pokazuju da je skupina muškaraca koja je primala ekstrakt ginsenga imala više uspjeha s penetracijom i održavanjem erekcije.

Morgante i suradnici 1990. su opisali studiju u kojoj je bilo uključeno 180 muškaraca sa slabo pokretljivim spermijima (astenospermija). Jedna skupina primila je pripravak od karnitina, acetil karnitina, L-arginina i ginsenga. Autori navode da je na kraju terapije u terapijskoj skupini uočeno povećanje pokretljivosti spermija, ali se ne navodi koliko dugo se terapija uzimala, niti na koji način je terapija uzeta, niti od koje vrste ginsenga ili kojeg dijela ginsenga je taj dio preparata napravljen.

Kora korijena

Nije jasno o kori kojeg korijena se radi; to nije navedeno u sastavu preparata. Stoga taj “aktivni sastojak” nije mogao biti pretražen u znanstvenoj literaturi.

Ginkgo biloba

Greven i suradnici su u studiji iz 2011. opisali studiju koja je trajala 12 tjedana i uključila 186 žena liječenih zbog različitih karcinoma (dojke, ginekoloških i drugih). Žene su dobivale ekstrakt ArginMax u obliku tableta koje sadrže aktivne sastojke L-arginin, korejski ginseng, gingko biloba i meksička damiana u obliku kapsula. Nakon 12 tjedana praćenja nije uočena nikakva promjena u seksualnoj funkciji žena koje su uzimale taj pripravak na usta.

Wheatley (2004.) je opisao studiju u kojoj su bile uključene 24 osobe sa seksualnim poremećajima zbog uzimanja antidepresiva, i to muškog i ženskog spola. Terapijska skupina uzimala je ekstrakt ginkgo biloba od 240 mg svaki dan kroz 12 tjedana. Nisu nađene statistički značajne razlike u seksualnoj funkciji između terapijske i placebo skupine u muškaraca i žena koji su sudjelovali u studiji.

Kang i suradnici također su istražili učinkovitost ginkgo biloba za seksualnu funkciju 37 osoba (27 muškaraca i 10 žena) koje uzimaju antidepresive i nisu našli pozitivan učinak preparata na seksualnu funkciju.

Meston i suradnici istražili su ginkgo biloba ekstrakt za seksualnu funkciju žena. Jedna doza od 300 mg ginkgo biloba ekstrakta nije imala značajne učinke na 99 žena s poremećajem seksualne funkcije. Dugoročni učinci ispitani su kroz 8 tjedana terapije kod 68 žena i nije uočeno da taj ekstrakt ima učinak na seksualnu funkciju žena.

Taavoini i suradnici opisali su rezultate istraživanja provedenog u Teheranu u koje je bilo uključeno 80 zdravih žena u menopauzi. Jedna je skupina kroz 30 dana primala je placebo, a druga „120-240 mg ekstrakta“. Autori navode da je ginkgo biloba ekstrakt imao značajnu pozitivnu ulogu na poboljšanje seksualne funkcije žena. Međutim, nije objašnjeno zašto sve žene u terapijskoj skupini nisu primale istu dozu ekstrakta.

Citrusi

Za djelovanje citrusa na seksualnu funkciju nisu nađeni dokazi iz kliničkih studija provedenih na ljudima.

 

Zaključak

O djelovanju preparata ActiveMax u obliku spreja nisu pronađeni klinički pokusi na ljudima. Stoga je pretražena literatura kako bi se utvrdilo ima li dokaza o djelotvornosti i sigurnosti pojedinih sastojaka tog spreja. Za dio sastojaka (ricinusovo ulje, citrusi) nisu nađene studije u kojima je ispitana njihova djelotvornost za seksualnu funkciju. Za dio sastojaka (kora korijena) nije bilo jasno o čemu se radi. Za neke sastojke (đumbir, crni papar) u literaturi je nađena samo jedna studija koja opisuje dva zasebna pokusa, koji su ispitivali kombinirani pripravak s brojnim sastojcima, te su ta dva pokusa imala suprotstavljene rezultate.

O djelovanju ginkgo biloba postoje suprotstavljeni dokazi, gdje većina pronađenih studija ukazuje da nema djelovanje na seksualnu funkciju čovjeka. Za panax ginseng nađeni su redom pozitivni rezultati koji pokazuju da može djelovati povoljno na seksualnu funkciju čovjeka. Međutim, te su studije bile loše kvalitete, testirale su različite dijelove biljke ginsenga i u svim studijama o ginsengu istraženi su pripravci koji se uzimaju na usta i to samo u muškaraca. Niti jedna od pronađenih i opisanih studija nije analizirala pripravak u obliku spreja.

Stoga se ne može reći da za djelovanje spreja koji sadrži navedene aktivne sastojke ima pouzdanih dokaza o djelotvornosti i sigurnosti.

 

Napomena

Ovaj se odgovor odnosi na sve proizvode u obliku spreja s navedenim aktivnim sastojcima, a ne samo na ovaj konkretan proizvod za koji smo dobili upit na portalu.

 

Možda bi vas zanimalo:

Afrička šljiva: da za prostatu; za potenciju nema dokaza

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Hartwig HKD

 

Objavljeno: 9. travnja 2015.